Wijnen

In onze slijterij in Deventer vind u een mooi assortiment aan wijnen. Door onze jarenlange ervaring in de wijnwereld hebben wij veel contacten opgedaan bij wijnboeren binnen Europa en zelfs in Chili, Argentinië, Californië en Zuid-Afrika. Deze contacten worden ook door ons onderhouden en daardoor importeren wij binnen een wijngroep Nederland wijnen die soms alleen maar bij deze groep te vinden zijn doordat er simpelweg geen onbeperkte voorraden zijn. Mijn motto jarenlang is;

Overal worden mooie wijnen gemaakt alleen moet je ze weten te vinden…

En dat is precies mijn werk! Altijd op zoek naar onder andere mooie wijnen. Bij ons in Deventer vind u goede wijnen in diverse prijsklassen. Bij de wijnhuizen waar wij mee werken staat kwaliteit voorop!

Wijnhuizen

Hieronder lichten wij een aantal van onze wijnhuizen uit. Bezoek onze slijterij in Deventer voor het gehele wijn assortiment en laat u verrassen.

Domaine Lafage

Ingeklemd tussen de azuurblauwe Mediterannée en de machtige Pyreneeën, in het uiterste zuiden van Frankrijk tussen Perpignan en de kust, ligt het 15e eeuwse mas Domaine Lafage. Rondom de eeuwenoude kelders liggen niet minder dan 140 hectares wijngaarden op arme bodems van schiste (leisteen) en kalk. Inmiddels wordt het domein nu gerund door de zesde generaties vignerons: het gedreven wijnmakersechtpaar Jean-Marc en Eliane Lafage. Na veel omzwervingen over de wereld en werkzaam zijn geweest bij diverse wijnproducenten in alle werelddelen is Jean-Marc terug gekeerd op het ouderlijke wijnnest. Hier heeft hij zijn kennis opgedaan in de moderne wijnlanden in de praktijk gebracht en heeft men in de loop van de jaren bijzonder wijngaarden bijgekocht, allen met een eigen terroir en identiteit.

Elk jaar slagen Jean Marc en Eliane erin om diverse internationale medailles en prijzen in de wacht te slepen. In 2011 waren ze wederom zeer succesvol. Naast diverse medailles heeft men het afgelopen jaar ook 3 “Saint Bacchus” ontvangen, welke een prestigieuze prijs uit de eigen regio Roussillon is. Elke wijnmaker hoopt één maal in zijn leven een Bacchus te ontvangen, Jean Marc en Eliane hebben er in 2011 zelfs 3 ontvangen. Ook wordt men elk jaar bezocht door Robert Parker* in de vorm van het Amerikaanse wijnmagazine the Wine Advocate door bekende wijnproever David Schildknecht. Dit jaar was hij opnieuw erg lovend, zijn commentaar: “..”My lengthy recent visit with Jean-Marc and Eliane Salinas- Lafage found them both up to their old, often amazing tricks rendering wines of mind-boggling value, as well as full of promising new ideas and cuvees. I am not going to underline mentions of value again and again in the notes that follow ..”

Cantina di Negrar

In het hart van het Valpolicella Classico gebied liggen de kelders van Cantina di Negrar. Het bedrijf is in 1933 opgericht door 7 wijnmakers. Tegenwoordig bestaat het bedrijf uit ca. 200 wijnboeren, met een totaal bezit van 500 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden liggen op de heuvels van de Valpolicella Classico regio. De wijnmakers streven naar het constant verbeteren van de kwaliteit van de wijnen zonder dat dit invloed heeft op de natuur en de omgeving. De druiven worden handmatig geplukt en er vindt daarna een strenge selectie plaats zodat alleen de beste druiven gebruikt worden.

Carlos Serres

De rode Rioja, excellente Spaanse wijn uit de fameuze wijnstreek in het Noorden van Spanje. Eind negentiende eeuw baarde Spanje wereldwijd opzien met deze wijn. Met dank aan Fransen als Carlos Serres. Hij streek in 1885 neer in Rioja en startte er zijn eigen wijnhuis.

Franse wijnhuizen beleefden eind negentiende eeuw een desastreuze tijd. De Philloxera, ook wel bekend als druifluis, verwoestte talrijke wijngaarden. Veel Franse wijnboeren trokken ten einde raad zuidwaarts.

Veelbelovende wijnstreek
Ook wijnconsultant Carlos Serres volgde deze weg. Deze Fransman, geboren in Orléans en gedegen opgeleid in het wijnambacht, was veel onderweg. Op een van zijn reizen ontdekte hij in Noord-Spanje een regio die hem qua ligging en klimaat sterk deed denken aan een van de beste wijnstreken van Frankrijk, de Bordeaux. Zo ontdekte Serres Rioja.

Franse invloed
Serres vestigde zich in Haro (district Rioja Alta), in die tijd een zeer welvarende en invloedrijke Spaanse stad. Met de komst van de Franse wijnmakers groeide Haro uit tot een van de belangrijkste wijncentra ter wereld.

Spaanse wijnboeren produceerden al eeuwenlang zware, koppige wijnen van de plaatselijke blauwe druif, de Tempranillo. Zij lieten de druiven flink gisten en oxideren, zoals ze dat leerden van hun vaders en grootvaders. De Fransen introduceerden echter nieuwe, eigentijdse technieken. Met deze Franse wijnbouw- en teelttechnieken kwam de Tempranillo veel beter tot zijn recht. De Tempranillo heeft een vroege rijping (temprano) en is prima te combineren met andere druivenvariëteiten zoals Garnacha, Mazuelo of de witte Viura. Ook Carlos Serres combineerde de Tempranillo met andere druifsoorten. Hij sloot hiervoor exclusieve overeenkomsten met plaatselijke wijnboeren op strategisch aantrekkelijke locaties. Op die manier verzekerde Serres zich van druiven van de allerbeste kwaliteit. Bovendien gebruikte Serres alleen de beste Franse en Amerikaanse eiken wijnvaten, die de wijn een karakteristieke, kruidige smaak gaven. In het beroemde Barrio de La Estacion, een fraai pand naast het station in Haro, produceerde Serres kwaliteitswijnen met een typische ‘Bordeaux style’.

Aromo

In 1922 had de Franse familie Estansan bij het stichten van Viña El Aromo al in de gaten dat de Maule Valley een enorme potentie had voor het verbouwen van perfecte druiven voor topkwaliteit wijnen. Vanaf 1940 komt het estate in handen van de Chileen Victor Henriquez Solar, een vermaard druiventeler en vader van de huidige directeuren. Zij zorgen ervoor dat het estate uitgroeit tot een modern wijnbedrijf met 300 ha wijngaarden.

Het langgerekte wijnland Chili is ruim 4000 km lang en alleen het centrale gedeelte is geschikt voor de aanplant van wijndruiven. De Maule Valley is één van de zuidelijke gebieden en kenmerkt zich door de enorme diversiteit in microklimaten maar ook verschillende bodemsoorten en dit zorgt voor een breed aanbod aan wijntypes.

Krohn Port

Het Porthuis Krohn werd in 1865 opgericht door de jonge Noren Theodor Wiese en Dankert Krohn. Inmiddels is het bedrijf al generaties in handen van de Portugese familie Carneiro. De familie is ook eigenaar van de “Quinta do Retiro” en dit ligt in één van de beste delen van de Dourovallei, de Rio Torte. Krohn is één van de weinige onafhankelijke familiebedrijven die in Oporto is overgebleven.

Naast de standaard ports, omvat het assortiment een breed gamma aan Colheita’s, LBV’s  en Vintage ports. Heel bijzonder is de grote voorraad oude jaargangen die rijpen in hun kelders in Vila Nova de Gaja.

Port doet ons direct denken aan de haven plaats Oporto, daar waar de rivier de Douro in de Oceaan uitkomt. Het productiegebied voor Portwijnen ligt echter 70 kilometer landinwaarts langs de sterk kronkelende rivier de Douro. Dit gebied wordt gekenmerkt door de steile oevers met moeilijk te bereiken terrassen langs de rivier waarbij de druivenstokken aangeplant staan onder ongenadig schijnende zon. Dit gebied kent verzengend hete droge zomers en steenkoude en natte winters. De bodem wordt gevormd door keiharde en ondoordringbare graniet en leisteen.

Champagne

Champagne pagina

Overal worden mooie wijnen gemaakt alleen moet je ze weten te vinden…

Kijk ook even op onze pagina over de wijnen uit Deventer. Afkomstig van de wijngaard gelegen langs de Ijssel.

Cheeers!