Sour Geuze bier

Sours komen in verschillende soorten en maten. Zo kennen we de klassieke Belgische lambiekbieren, die hun friszurige smaak vooral danken aan de spontane vergisting en het langduring rijpen op houten foeders. Maar ook onze oosterburen hebben met de Gose en Berliner Weisse enkele zure bierstijlen voortgebracht. Een ware revival is tegenwoordig gaande, waarbij veel brouwerijen hun eigen draai geven aan deze klassieke stijlen.

Geuze is een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken en deze te laten hergisten op fles, soms nog jarenlang. 

In Europa en Amerika worden veel hedendaagse sour’s van zeer hoge kwaliteit gebrouwen.Het gaat om bier dat met opzet wordt verzuurd door de brouwer. Dat kan door het toevoegen van Brettanomyces gist – oorspronkelijk een wilde giststam speciaal vanwege zijn scherpe, grassige karakter. De andere elementen in de omgeving worden hierbij stabiel gehouden. Sour Ales kunnen ook worden gebrouwen met spontane gisting, waarbij natuurlijke gist-elementen uit de lucht in het bier komen. Allebei deze methoden produceren melkzuur (net zoals yoghurt ontstaat door gisting). Sour Ales zijn zuur en zeer fris.

Ook bij deze bierstijl word er flink op los geĆ«xperimenteerd, mooie combinaties met fruit, hop en aroma’s. Perfecte bieren voor met name de warme zomers.

Cheeers!