Glutenvrij bier

Glutenvrij bier, tegenwoordig verkrijgbaar in de meeste voorkomende bierstijlen. Gebrouwen door inmiddels vele grote en kleine brouwerijen. En qua smaak soms niet te onderscheiden met de glutenhoudende varianten.

Coeliakie is een chronische darmaandoening, zich kenmerkend door een aangeboren glutenintolerantie die bij een onaangepast dieet leidt tot een beschadiging van het darmslijmvlies. Doordat aan het eind 20ste eeuw en aan het begin van de 21ste eeuw de diagnose methodieken zich verbeterden werden er steeds meer mensen gediagnosticeerd met coeliakie.
De behandeling bestaat uit het volgen van een strikt glutenvrij dieet. De coeliakiepatiënten zijn hun hele leven gebonden aan het volgen van het strikte dieet. Vrijwel iedereen die bier dronk voordat men het glutenvrije dieet moest gaan volgen zal zich hebben afgevraagd of bier gluten bevat. Helaas zitten in alle ‘normale’ bieren gluten. Immers de basis ingrediënten van bier zijn veelal gerst of tarwe. Dit betekend dat gewone bieren dus niet meer gedronken konden worden door coeliakie patiënten. Veel coeliakiepatiënten, die in het verleden nog wel een biertje konden drinken, vonden het een erg gemis dat ze nu geen bier meer konden drinken. In diverse landen zijn hierdoor initiatieven ontstaan welke hebben geleid tot glutenvrije bieren welke wel zonder probleem door coeliakiepatiënten gedronken konden worden. De eerste glutenvrije bieren kwamen rond 2006 op de markt. Heden ten dage komen er (wereldwijd) steeds meer brouwerijen die zich toeleggen op het brouwen van glutenvrije bieren en wordt het assortiment aan glutenvrije bieren steeds uitgebreider. Veel glutenvrije bieren kunnen zich inmiddels qua smaak zonder probleem meten met ‘gewone’ glutenbevattende bieren.

Er zijn twee soorten glutenvrij bier te onderscheiden. Bij het eerste soort glutenvrij bier wordt deze geproduceerd uit alleen maar glutenvrije grondstoffen. Bij het tweede soort glutenvrij bier wordt het bier tijdens het brouwproces ontdaan van gluten (zogeheten deglutinizeren van bier).

Bij van nature glutenvrije bieren zal de hoeveelheid gluten 0 ppm zijn, dus 100% glutenvrij en dus ook geschikt voor de allergevoeligste onder de coeliakie patiënten. Doordat vele van deze van nature glutenvrije bieren gemaakt zijn van granen als haver, boekweit en rijst zijn deze bieren ook geschikt voor een tarwevrij dieet in het geval men een tarwe allergie of intolerantie heeft.
Bij deglutenised bieren worden gedurende het fermentatie- en rijpingsproces gebruik gemaakt van een enzymbehandeling om eiwitten die gluten bevatten in kleine stukjes op te “knippen”. Deze worden verwijderd tijdens de daaropvolgende filtratieprocessen. Bier geproduceerd met deze techniek doet qua smaak en kwaliteit niet onder voor traditioneel gebrouwen bieren. Uiteraard worden ook deze deglutenized bieren getest en gecontroleerd op de aanwezigheid van gluten en bevatten uiteraard minder dan 20 ppm aan gluten en zijn dus officieel glutenvrij. Per soort bier varieert de ppm echter, sommige zijn 3 ppm, andere 6 of 10 ppm.
Allemaal dus glutenvrij binnen de geldende normen, doch minder geschikt voor diegene die gevoelig zijn voor de geringste aanwezigheid van gluten. Door speciale productie procedés kunnen tegenwoordig dus gluten worden verwijderd uit bieren die zijn gemaakt van glutenbevattende granen zoals gerst of tarwe. Deze bieren doen qua kleur-, geur- en smaakbeleving absoluut niet meer onder voor hun glutenbevattende evenknieën.

Cheeers!