
Wat noemen brouwers nu een stout, en wat een porter? Dat vragen wij ons ook weleens af, want de namen worden vaak door elkaar heen gebruikt. De vele discussies op het wereldwijde web laten ook zien dat het een lastig onderscheid is, wat we wel weten is dat ooit Guinness de term stout introduceerde om aan te geven dat het om een zwaardere versie van zijn porter ging; de stout porter. Hiervan is de naam stout blijven hangen als aanwijzer voor de bijna gitzwarte bieren. Tonen van koffie en chocolade, aroma’s van vanille, het kan allemaal in de wijde reeks aan schitterende stouts en porters. De zwaarste versie, de Russian Imperial Stout heeft zelfs alcoholpercentages tot ver over de 10%.
Eigenlijk het summum van een brouwer. Volmout brouwen met een scala aan mooie gebrande moutsoorten. Voor een zwaar stout bier is veel mout nodig om een hoog alcoholgehalte te halen en veel mout gaat samen met veeeel smaak. Dit in tegenstelling tot vele bieren waarin suiker gebruikt word om een hoger alcoholpercentage te halen en daar krijg je geen smaak van…
Tegenwoordig zijn er al diverse stijlen binnen het stout/porter segment. Een mooi voorbeeld zijn de Pastry Stouts. Hierbij worden vele smaakcomponenten toegevoegd, denk aan bijvoorbeeld caramel, cocos, vanille, koffie en fruit.
Van een goed gebrouwen imperial stout geniet je als een goed glas wijn!
Cheeers!